torstai 31. tammikuuta 2013

Reipasta Torstaita!

Heratys kello 6.00... aamutoimet, ja aamupalaa, tietenkin! Rahka/jugurttisetista on tullut aika vakkari aamupala, eri variaatioilla vain! Tanaan mentiin tuoreilla viikunoilla...



8:lta olin jo Somatic Studiossa tutustumassa laitepilatekseen! Ulla piti meille tosi tehokkaan tunnin. Syvat vatsalihakset saivat kunnon treenin. Kiva tehda valilla erilaista treenia. Suosittelen varsinkin juoksijoille! Tunnille mahtuu kerrallaan 6, joten tunneille kannattaa varata paikka etukateen!


Pilateslaiteharjoittelussa mennään pilateksen ytimeen. Joseph Pilates kehitti lukuisia laitteita, jotka perustuvat erilaisiin jousivastuksiin. Jousien liikkeisiin tuoma vastus takaa sen, että koko keho saa tehokkaan harjoituksen. Pilateslaiteharjoittelu kehittää voimaa, notkeutta ja motorisia taitoja.
                                                                                - Somatic Studio







Lounaan nappasin nopeasti Sis. Delista. Mukaan lahti linssi/kookoskeitto! Ihanan nakoinen aamupalakin oli viela tarjolla, mutta ikava kylla piti rientaa jo seuraavaan tapaamiseen! 





Paiva jatkuu tyojuttujen merkeissa, mutta illalla ihanaa paasta moikkaamaan hyvaa ystavaa ja heidan vasta syntynytta pikku prinsessaa! Ihanaa :)


Ylikunto!

Tassa vahan jatkoa eiliseen postaukseen ... nimittain ylikunnosta, jolla on yhteys, kun treenataan kovaa!

Ylikunto uhkaa useimmiten aktiivi/kilpaurheilijoilla, jotka tekevat pitkakestoisia ja rankkoja treeneja, esimerkiksi pitkanmatkan juoksijat ja hiihtajat, mutta ylikunto ei ole tavatonta tavallisilla himokuntoilijoillakaan, tosin harvinaisempaa! 

Mita sitten on ylikunto, ja mita silla tarkoitetaan?

Yksinkertaisesti ylikunto tai ylirasitus tarkoittaa sita, etta elimistoa on rasitettu enemman kuin mista silla on mahdollisuus palautua. Jatkuva kovatehoinen treenaus ja lepopaivien puute, johtaa helposti ylikuntoon. Ylikuntoa on kahdenlaista, seka akuuttia etta kroonista. Akuutista ylikunnosta palautuu yleensa noin 1-4 viikon aikana, mutta krooninen ylikunto onkin vakavampi juttu, joka vaatii pidempaa lepoa.

Ylikuntoa on erittain vaikea diagnosoida, eika urheilija aina valttamatta edes huomaa karsivansa ylikunnosta, koska oireet voivat liittya moneen muuhunkin vaivaan! Ylikunnon selvimpia oireita ovat heikentynyt vastustuskyky, vasymys ja unenlaadun heikentyminen (univaikeudet), masentuneisuus, korkea leposyke ja heikentyneet tulokset kovasta harjoittelusta huolimatta. Suorituskyky laskee ja palautuminen kestaa yha kauemmin jos harjoittelua jatkaa ylikunnosta huolimatta. Jos siis huomaat ylikunnon oireita, kannattaa hyvilla mielin pitaa lepopaivia, silla jos keho on paassyt vaikeaan ylikuormitustilaan, palautuminen voi pahimmillaan kestaa kuukausista jopa vuosiin! Suosittelen pitamaan vahintaan yhden taysin urheiluvapaan paivan viikossa!

Ylikuntoa voidaan mitata kotioloissa aamusykkeista (ortostaattinen sykkeenmittaus). Mittaa aamusyke ennen sangysta nousemista minuutin ajan. Nouse seisomaan ja mittaa sykkeesi uudelleen noin 30 sekuntin kuluttua. Mikali naiden sykearvojen ero kasvaa reilusti normaaliarvosta, on se merkki ylikunnosta. Leposykkeen ja ja ortostaattisen sykkeen ero tulisi olla 15-20 lyontia. Esimerkiksi jos leposyke on 60 ja seisoviltaan syke on 88, ortostaattinen syke on silloin 28!

Varsinkin aloitteleville kuntoilijoille on tarkeaa aloittaa maltillisesti, ja suosia monipuolista treenia ja varmistaa myos riittava lepo. Aloittelijalle 3-4 monipuolista treenia viikossa on aivan riitavaa! Kunnon kohotessa treenikertojakin voi sitten pikku hiljaa lisata.

Kehoa ei rasita ainoastaan urheilu, silla myos henkiset paineet lisaavat fyysista kuormitusta. Elamantilanteilla on siis vaikutusta elimiston palautumiseen, esimerkiksi tyostressi, matkustaminen (pitkat lennot), aikaerot, tyo/koulupaineet ja valvominen aiheuttavat ylimaaraista kuormitusta. Silloin kannattaakin mieluummin keskittya rauhallisempiin urheilumuotoihin, tai ainakin jattaa kovat treenit vahemmalle! On siis vain opeteltava kuuntelemaan kehoa ja sen signaaleja, ja otettava rennommin kun silta tuntuu.

Miten valttaa ylikuntoa?

-Opettele kuuntelemaan kehoasi. Oletko vain vasynyt vai todella uupunut?

- Lepo. Muista, etta lepo on lihaksien kasvun kannalta yhta tarkeaa kuin itse treenaaminen! Lihas kasvaa levossa. Valta samojen lihasryhmien treenaamista perakkaisina paivina. Ala myoskaan treenaa flunssaisena tai kipeana! Omaa kehoa kannattaa kuunnella ajoissa!

- Monipuolinen harjoittelu. Vaihtele lajeja, jotka rasittavat eri lihasryhmia.

- Terveellinen ruokavalio. Myos oikeanlainen ravinto on tarkea palautumista edistava tekija. Jokaisen treenin jalkeen tulisi neste-ja energiavarastot taydentaa ja lihasvauriot korjata. Syo tai juo palauttava valipala treenin jalkeen, joka sisaltaa proteiinia ja hiilihydraatteja, esimerkiksi banaani ja raejuustoa!

- Nauti liikunnasta ja siita mita ikina teetkin. Yrita treenata sen tuottaman hyvanolon takia, ja unohda hetkeksi kalorien polttaminen ja suorittaminen. Elamassa on tarpeeksi asioita, joita on "tehtava", ala siis tee liikunnasta "pakkoa". Harrasta niita lajeja joista oikeasti nautit!

- Ala Stressaa!!! Ala stressaa asioista joihin et itse voi vaikuttaa, ainakaan juuri nyt. Opettele priorisoimaan ajankayttoasi paremmin, jotta voit keskittya enemman niihin mukaviin juttuihin. Stressi vaikuttaa myos unenlaatuun, ja huonosti nukutun yon jalkeen olo on vetamaton koko paivan! Yolla tuskin kukaan saa asioita jarjestykseen! Painvastoin, yolla asiat tuntuvat entista vaikeammilta, ja turha murehtiminen vain pahentaa asioita. 

- Sulje tv ja tietokone ajoissa! 

- Smile!! :) Ela hetkessa alaka ota elamaa liian vakavasti! 

TASTA linkista voi lukea lisaa ylikuormitustilaan liittyvista hormonaalisista muutoksista

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Extreme treenaus....

Pari paivaa sitten sain lukijalta vinkin tehda postausta extreme urheilusta, sen hyodyista/haitoista ja kenelle pitkakestoinen treenaus sopii vai sopiiko ylipaataan kenellekaan?

Itse olen harrastanut urheilua lahes koko elamani ajan, ja kilpailuaikoina treenasimme paivittain lahes 1-4tuntia, harjoitus/kisakaudesta riippuen. Harjoitusmaarat ovat hurjia jo nuorena, ja siksi onkin hyva olla oma valmentaja, joka seuraa treeneja/lepoa ja kehitysta, ja jotta valtytaan ikavalta ylikunnolta. Ylikunto ei siis tarkoita "ylihyvaa kuntoa"!

Muutenkin ns. "peruspertille", joka ei tahtaa kilpailuihin/tapahtumiin esim maratonille, riittaa 3-4 monipuolista harjoitusta viikossa; kestavyystreeni (esim. juoksu), lihaskuntotreeni (esim. kuntosali, body pump) ja lihashuoltoa (jooga, pilates, venyttely). Hyvinvointi ei tarkoita sita, etta pitaa treenata aarirajoilla!

Maratoneista ja ultra-juoksuista on viime aikoina tullut varsinainen "muoti-ilmio", mutta niiden  terveellisyytta on kyseenalaistettu paljon. Onko kuntoilijan jarkevaa juosta maraton? Ja kuinka paljon se rasittaa kehoa? 

Mielestani maratonille ei kannata lahtea ihan heppoisin perustein, vaan se vaatii pitkaaikaista ja suunnitelmallista kestavyysharjoittelua, lihashuoltoa ja lepoa! Maraton ja sita pidemmat matkat rasittavat nivelia, luustoa ja sydanta, ja loukkaantumisten riskit ovat korkeammat. Aloittelevien juoksijoiden olisikin hyva noudattaa asiantuntijan suunnittelemaa ohjelmaa, ja varata tarpeeksi aikaa harjoitteluun ennen kuin suunnittelet maratonia tai 1/2 maratonia! Ja jos olet kokenut juoksija, kannattaa valttaa ylitreenaamista ja opetella kuuntelemaan omaa kehoaan ja sen viesteja! Ei kannata riskeerata terveyttaan! 

Tassa mun maraton kokemusta Nycista...


Vuonna 2009 marraskuussa juoksin ensimmaisen maratonini, ja heti vaatimattomasti New Yorkissa! ;) Hyva ystavani Englannista suostutteli minut mukaansa, ja aloitimme treenaamisen puoli vuotta ennen tapahtumaa. Olin tosin harjoitellut pitkanmatkan juoksua jo kauemmin, ja 1/2 maratoneja oli takana jo muutama. Pohjatyota oli siis tehty jo vuosia. 

Taman puolen vuoden aikana tapahtui kuitenkin paljon elamanmuutoksia; muutto ja viikottaista matkustelua kaupungista toiseen, PT koulutukseni, maraton treenaus...jne. Yhtalo ei siis ollut mita parhain! New Yorkiin lahdin 3 paivaa ennen juoksua, ja jo lentomatkalla aloin tuntea voimakasta sarkya vasemmassa saaressa... Sarkylaakkeiden voimalla jaksoin 3 paivaa (luulin, etta se oli vain lihassarkya treenaamisesta), ja paatin lahtea juoksemaan maratonin... Juoksu tuntui hankalalta alusta asti, pysahtya tai hiljentamaan en pystynyt, silla silloin juoksu olisi loppunut siihen paikkaan! Mietin keskeytystakin, mutta liian kilpailuhenkisena ja edella menevan miehen paidan teksti "It can't get any worse" antoivat voimia ja juoksin maaliin! Aika oli yllattavan hyva 3.42.00!!

Maaliin paastyani kavelykin tuotti tuskaa, ja hadin tuskin paasin iltalennolla kotiin. Kotona tutkimuksissa selvisi, etta saariluussani oli rasituksen aiheuttama hiusmurtuma!!! 3 viikkoa kavelykepeilla ja 3kk meni kokonaan treenaamatta... Kannattaa siis miettia kannattaako riskeerata terveyttaan?? Mulla on suunnitteilla juosta Nycissa maraton marraskuussa, mutta talla kertaa EN aio juosta tai keskeytan, jos silta tuntuu! 

Kantapaan kautta olen siis minakin oppinut laksyni, ja nyt osaan rauhoittaa, kun nayttaa silta, etta mennaan liian kovaa! Juoksutekniikkaan kiinnitan nyt entista enemman huomiota, ja lihaskuntoharjoitteita ja venyttelya teen entista enemman! Tunteja tulee vielakin viikkooni paljon, mutta suurin osa treeneista mennaan peruskestavyys alueilla. Ja vahintaan yksi lepopaiva viikossa! Lepo on yhta tarkeaa kuin itse treenaaminen!

Ylikunnosta kirjoitan viela oman postauksen! 



tiistai 29. tammikuuta 2013

Talvi, minne havisit?

Minne havisi se ihana talvimaisema? Luminen maa ja pikku pakkanen? Illalla kotiin lenkkeillessa lenkkarit kastuivat ihan mariksi tassa kamalassa sohjossa! Parempia keleja odotellessa! Mutta ei hataa... 



... Illan piristykseksi paistoimme lettuja! Ihan perusohjeella; kanamunaa, maitoa, vehnajauhoja, ripaus suolaa ja nokare sulatettua voita! Ei siis karppi tai protskulettuja, vaan lasten lemppareita! :) 


Mansikoita, tyrnia ja vanillaa! Nam :)

Pumppia ja Palkkaria!

Eilen ruokaostoksilla pitkan mietinnan jalkeen taivuin, ja ostin Puhdistamon suklaan makuista riisiproteiinijauhetta. Pidempi aikaiset lukijat jo tietavatkin, etta yleensa vannon Sun Warriorin nimeen, mutta se on taalla NIIN paljon kalliimpaa kuin jenkeissa, etta hyllylle jai! Seuraavalla reissulla taytyy sitten tuoda ainakin pari pussia mukana! 

Heti illalla innostuin tekemaan jauheesta proteiinipatukoita, ja tuli kylla tosi hyvia! Taikinaan laitoin 2 dl tata Puhdistamon suklaa-proteiinijauhetta, gojeja, taatelin, 2dl luomu myslia (seassa taysjyvahiutale, rusina, omena, vadelma, auringonkukansiemen, kurpitsansiemen), 1 1/2 dl maapahkinavoita ja sen verran vetta etta notkistuu! Muotoile massasta sen muotoisia patukoita kun haluat ja laita jaakaappiin! Nam ja Super iiseja tehda! Oikein super herkun saat, kun levitat paalle viela raakasuklaakerroksen! Menee ihan suklaapatukasta ja siis paljon parempaa :)


Palkkaria! Puolukkaa, banaania ja suklaan
makuista proteiinia!

Tanaan Body Pumpin jalkeen testasin protskujauheen smoothiessa! Heitin blenderiin puolukkaa, pienen banaanin, vahan hunajaa, 1 mitallisen proteiinijauhetta ja vetta! Ja hyvaa tuli, ei maistunut ollenkaan jauhoiselta! Melkein nuolin astiasta jamat :D Hyva vaihtoehto, jos Sun Warrior tuntuu liian kalliilta! Tama paketti (750g) oli Ruohonjuuressa tarjouksessa 31.50e. Tama paketti on ainakin mulle riittoisa, silla proteiinismootheja teen noin 2-3 kertaa viikossa.

100% Kasvisperainen, lisaaineeton, gluteeniton ja maidoton!
35g proteiinia/annos


Body Pumpissa oli viela sama setti menossa kuin viime viikollakin. Tanaan laitoin joka osioon vahan lisaa painoja, ja hyvin jaksoi! Kannattaa vaan reilusti lisata painoja, kun alkaa tuntumaan helpolta etta lihakset saavat uutta arsyketta! Kehityskin alkaa nakymaan nopeammin!


maanantai 28. tammikuuta 2013

Haaste!

Sain taman kivan haasteen Sandralta! :)

Tämän pienen palkinnon tarkoitus on löytää uusia blogeja ja auttaa huomaamaan heitä joilla on alle 200 lukijaa.

1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään.
2. Pitää vastata myös haastajan 11 kysymykseen.
3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille.
4. Heidän pitää valita 11 bloggaajaa jolla on alle 200 lukijaa.
5. Sinun pitää kertoa kenet olet haastanut.
6. Ei takaisin haastamista.


11 Asiaa minusta... joita et viela tiennyt...
Apua... en tieda keksinko ihan yhtatoista... yritetaan...

1. Pelasin salibandya divaritasolla ennen kuin muutin ulkomaille! Se oli tosi kivaa :) pitaiskohan aloittaa uudelleen!!
2. Harrastin suunnistusta monta vuotta, olin Nuorten Jukolassakin kerran!
3. Hyppasin benji-hypyn 16vuotiaana festareilla!
4. 19 vuotiaana suoritin aerobic-ohjaajatutkinnon Vierumaella! Tasta alkoi mun "unelma" tyo urheilun parissa.
5. Olen kaynyt  jooga "gurun" opeissa Italiassa, ja Espanjassakin pari kertaa
6. En kaihda alkeellisiakaan oloja! Mita askeettisempaa, sen paremmin pystyy keskittymaan olennaiseen!  esim Italiassa nukuimme teltoissa, peseytyminen oli lahteessa, ja vessa... no...  (mutta lasten kanssa matkustaessa eri juttu...)
7. Aloitin golfaamisen Englannissa, mutta viime aikoina se on ollut todella harvinaista! Vaikea loytaa tarpeeksi aikaa... ehka ensi kesana?
8. Lukiossa halusin Jyvaskylaan liikuntatieteelliseen! Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat jo ennen kirjoituksia, ja viela samana paivana saksan kirjoitusten jalkeen olinkin jo matkalla Ranskaan! 
9. Toista lasta odottaessa, jouduin vuodelepoon melkein koko raskauden ajaksi! Kylla tuntui 9kk pitkalta ajalta! Ainoa tauko treeneista ikina, minka muistan!
10. Ranskassa olin jonkin asteen kylahullu, kun juoksin lapsi juoksurattaissa! Siella naiset eivat juuri urheilleet!
11. Olen ehdolla saamaan jonkinlaisen "juoksuawardsin" New Yorkissa helmikuun alussa ;)

1. Mieluisin urheilulaji?
Mulla ei ole vain yhta lempilajia, tykkaan harrastaa vuodenajan mukaan... kesalla juosta ja talvella hiihtaa... Mutta jos yksi pitaa valita niin kylla se hiihdon puolelle kallistuu...

2. Entä se vihatuin?
Taa onkin vaikea... makihyppya en vihaa, mutta itse en lahtisi sielta ylhaalta hyppaamaan!

3. Löytyykö liikunnallisia unelmia/tavoitteita?
Totta kai! Aina pitaa olla unelmia ja tavoitteita! Talla hetkella haluaisin alittaa 1/2 maratonilla 1.40. Maratonin haluaisin juosta ilman loukkaantumisia, ja tietenkin samalla parantaa omaa aikaa (PB 3.40)!

4. Urheilullisia idoleita/motivaattoreita?
Hiihdossa mulla oli tietenkin montakin idolia... mutta sitten kaikki jaivat kiinni dopingista :S... Talla hetkella en osaa nimeta ketaan tiettya henkiloa, mutta kaikki positiiviset ihmiset tsemppaavat!

5. Terveellisiä välipala vinkkejä?
Smoothie/ vihrea mehu tai itsetehdyt patukat!

6. Kuinka rentoudut?
Urheilu on mulle myos rentoutusta! Mutta, jos sita ei lasketa niin ihan vaan, vaikka katsomalla hyvaa leffaa ja syomalla hyvaa ruokaa! 

7. Millä ja miten herkuttelet?
Nykyaan raakasuklaa riittaa taltuttamaan mun makeanhimot, mutta valilla maistuu myos lakritsijaatelo ja lakut! Se on mun heikko kohta! Lammin vuohenjuustosalaatti parmankinkulla on melko varma valinta, jos syodaan ulkona! 

8. Mainitse muutamat lemppari treenibiisit?
Ma en yleensa kuuntele treenatessa musiikkia, mutta jos kuuntelen niin se saattaa olla vaikka jotain tosi vanhaa Scooteria, jossa on reipas rytmi! Muuten en esim  Scooteria kuuntele, mut siita saa hyvat tsempit vaikka intervalleihin!

9. Onko vaatteilla urheillessa väliä? (Eli oletko välineurheilija?)
No joo... kai ma vahan oon, vaikka juoksisin kylla vanhoissa kauhtanoissakin! Ikina ei oo lenkki jaany tekematta vaatteiden takia!! Mutta esim hiihdossa on hyva olla suht hyvat valineet alla, ja juoksussa lenkkarit ovat tarkeat... ja sporttiliivit!

10. Mistä rutiinista et voisi koskaan luopua?
Hmmmm... varmaan aamupalasta? Ja saannollisesta urheilusta...

11. Paras muistosi urheilun saralta?
No saavutuksista ehka hiihdossa, nuorten SM kisoissa 3:s sija viestissa. Mutta kylla Nyc maraton oli aika upea tapahtuma, ja se oli viela mun ensimmainen koko maraton! Sen tulen varmasti aina muistamaan! Se oli mun ensimmainen kertani Nycissa, enka silloin olis ikina uskonut, etta viela jonain paivana asuisin siella! Harmi vaan, etta muistona juoksusta jai myos hiusmurtuma saariluussa... 


Ja tassa mun kysymykset!

1. Mika saa sinut liikkumaan?
2. Ja mika jaamaan sohvalle?
3. Paras treenimuoto? 
4. Treenaatko mieluummin sisalla vai ulkona?
5. Noudatatko erikoisruokavaliota?
6. Lempi ruoka?
7. Miten maarittelet hyvinvoinnin? Mika saa sinut voimaan hyvin?
8. Paras tapa rentoutua?
9. "Hulluin/vaarallisin" urheilumuistosi?
10. Tavoitteesi talle vuodelle?
11. Mista saat inspiraation?

Jaan taman seuraaville, en ole ihan varma paljonko heilla on lukijoita...

 Lasna hetkessa-blogin Annelille
 Hansulle! 
 Hannalle Sporttaillaan- blogiin!
 Fitness Fuehrer!
 Helmille Healthylife-blogiin!
 Missionstockholm- blogille
Treenia treenia-blogille


Tali ja vaihtelua hiihtolenkille!

Tanaan aamutoimien jalkeen pyyhalsin Taliin, ja siella golfkenttaa kiertavalle hiihtoladulle! Eilen kavimmekin siella jo lasten kanssa kokeilemassa, milta hiihto tuntuu pitkan tauon jalkeen! Maasto on melko tasaista eli siella on helppo menna lastenkin kanssa! Tanaan mittasin reitin Garminilla, ja reitti on tasan 4km! 

Hiihdosta, niin kuin juoksustakin, saa mielekkaampaa ja monipuolisempaa vaihtelemalla harjoitusmuotoja! Tassa muutama vinkki joilla saa vaihtelua treeneihin! 

Tasapainoilu

Loivassa alamaessa painonsiirtoa sukselta toiselle! (voit tehda seka vapaalla etta perinteisella hiihtotyylilla!) Huomaat kuinka keskivartalonlihakset ovat tarkeita hiihdossakin! 

Ilman sauvoja hiihto

Tata treenia voi myos tehda seka perinteisella etta vapaalla tyylilla! Ota sauvoista puolivalista kiinni, ja lahde hiihtamaan keskittyen tekniikkaan. Vauhdin ei kuulu olla kova,  sen sijaan keskity tekniikkaan! Jousta polvista, ja tulet huomaamaan, etta ponnistus on paljon helpompaa ja tehokkaampaa. Tama on myos oiva alavartalotreeni! Tunnet treenin varsinkin pakaroissa! Voit hiihtaa ilman sauvoja pidempia patkia, tai jos olet vasta alkaja, aloita tasaisesta maastosta tai loivista alamaista!  

Vauhtileikittelya

Rytmita hiihto maastoa mukailevaksi! Voit tehda pikku spurtteja loivissa ylamaissa tai kiihdytyksia tasaisella! Intervallitreenit, kannattaa aloittaa vasta kun tekniikka on kunnossa! Jos vauhti on tekniikkaan nahden liian kova, loukkaantumisten riski kasvaa...

Tasatyontoa

Tasaisella ja loivissa ylamaissa on helppo tehda ylavartalolle tasatyontotreenia! Muista "avata" kammenet tyontovaiheessa! (loppuosassa, kun kadet ovat takana!) Nain koko kasivarsien  lihakset tekevat tyota loppuun asti! 

Tassa on mun treenit tanaan:

1. kierros: kevytta lammittely hiihtoa
2. kierros: vauhtileikittelya, mutta kuitenkin kevyesti
3. kierros: ilman sauvoja
4. kierros: kevytta
5. kierros: vauhtileikittelya+ osittain ilman sauvoja
6. kierros: kevytta hiihtoa

Muistathan, etta treenaaminen on osa ammattiani, ja siksi harjoitusmaarat voivat kuulostaa melko hurjilta! Lenkeillani suunnittelen, analysoin ja testailen eri treenimuotoja ja niiden vaikutuksia kroppaan. Nain ollen pystyn paremmin omien kokemuksieni kautta treenaamaan asiakkaitani, ja loytamaan asiakkaan sen hetkiselle kunnolle sopivat treenimuodot! Ala siis vertaa treenejani omiin treeneihisi! :)






sunnuntai 27. tammikuuta 2013

My Sunday...

Tanaan herasin jo aamu viidelta! Ihan ensimmaiseksi join ison lasin vetta sitruunalla, ja sitten kahvinkeittoon! Nopea netinselaus, Hesari, ja toita! Asiakkaitten ohjelmien suunnittelua ja sahkoposteja! Aamu on ihan parasta aikaa tehda hommia... ihanan hiljaista, saan keskittya 100%! 

Tyot ovat lahteneet kivasti kayntiin taalla Suomessakin! Teen jo paljon ruokavalio-ohjelmia, niin "livena" kuin Skypen tai puhelimenkin kautta, eli asiakaskuntani ei rajoitu vain paakaupunkiseudulle! Ja tietenkin PT-ohjauksia niin one-to-one kuin kaveriporukoillekin! Unohtamatta juoksukoulua ja hiihto-opetusta! :)


Aamupalaa 6.30

Paivan suunniteltu pitka lenkki Tanjan kanssa jai nyt ikava kylla valiin... eilinen matkustaminen vei mehut, ja  tuli muita suunnitelmia paivalle! Eikohan tassa ole jo ihan tarpeeksi treenia yhdelle viikolle?

Maanantai: Kisahallilla koko vartalo treeni 90'
Tiistai: Aamulla BodyPump 60' ja illalla tosi kevytta juoksua 1h45& 16km
Keskiviikko: lepo
Torstai: Luistelua 50' &8Km, Sali 60' ja Juoksua 40' &7Km
Perjantai: Extreme Hiihtoa! Reilut 20Km ja 1h45
Lauantai: Hiihtoa 20Km, 1h 45
Sunnuntai: Lepoa + super pitkat venyttelyt


Aamulla lasten kanssa hiihtamassa! Vahan 
oli kylma tuuli!
Lounaaksi Chili-Katkarapukeittoa ja
taysjyvapatonkia!
Ja iltapaivalla viela toinen lenkki!

... ja valipalaa

Kannattaa kannustaa lapsia/nuoria harrastusten pariin jo pienesta pitaen! Lapsena aloitettu liikunta antaa paremmat mahdollisuudet jatkaa urheilua myos aikuisena! Videopeleja ehtii pelailla myohemminkin...



Nyt kanttuvei sohvalla Putousta katsomassa... akut hyvin ladattuina uutta viikkoa varten!




Ymparisto & Ruokavalio

Ne, jotka ovat alusta asti seuraanneet mun blogia, ovat varmasti huomanneet, etta mun ruokavalio taalla Suomen kylmyydessa on aika erilainen kuin Nycissa! Taalla on niin paljon kylmemmat ilmat, etta keho tarvitsee lamminta ruokaa, ja mulla on muutenkin aina kylma! Raakaruoka ei nain kylmalla houkuttele... vaikka eihan Nycissakaan mikaan Floridan ilmasto ole, mutta jotenkin ilmasto on kuitenkin leudompi...

Ilmasto ja vuodenajat siis vaikuttavat tosi paljon siihen, mita vaistomaisesti (luonnollisesti) syomme! Kylmalla ilmalla tarvitsemme lammittavia ruokia esimerkiksi keittoja, kun taas helteella parjaa kevyemmin hedelmilla ja salaateilla. Hawaijilla tuskin tekee mieli lohikeittoa? Ja lapissa taas maistui tuhdimmat ruuat esim poronkaristys muusilla... Ei olisi tullut mieleenkaan reilun parin tunnin hiihdon jalkeen syoda (ja -27c) raakaruokaa!

Mun lemppari banaani/cashewmaitosetti tai raakajugurtti mustikoilla on vaihtunut rahka/soijajugurttiin puolukoiden tai viikunoiden  ja trail mixin kanssa. 





Lounas raakasalaatit ovat vaihtuneet lampimiin keittoihin...




Valipalat noudattavat aika samaa linjaa, mutta kahvia tulee juotua useammin... jo aamukahvimuki on puolet isompi kuin jenkeissa (vaikka yleensa jenkeissa kaikki on isoa :D ) kahteen kuppiin yritan rajoittaa taallakin.... Raakakaakaota olen tehnyt iltaisin tai ulkoilun jalkeen. Raakakaakao maistuu hyvin myos lapsille!

Smootheja teen taallakin lahes paivittain, joissa kaytan kasviksia ja hedelmia, mutta muuten syon enemman marjoja kuin hedelmia! Puolukkaa ja tyrnia ostin viime viikolla kaupan pakastealtaasta, kun viime syksyn itse keraamat loppuivat... Niita sitten laitan smooteihin ja rahkan joukkoon.

Iltaisin syomme viela toisen lampiman ruuan. Iltaruuissa ei ole suurta eroa siihen miten jenkeissa soimme... paitsi, etta taalla tulee syotya ehka hieman enemman lihaa ja maitotuotteita. Mun vatsa kestaa maitotuotteista rahkaa ja raejuustoa, mutta maidon ja jaatelon voi unohtaa... 


Kasviksia kvinoalla ja uunibataattia,
tata syodaan kylla taallakin!

Tiistaina pitkan lenkin jalkeen maistui 
tonnikalapasta hoyrytetyn parsakaalin
ja raejuuston kanssa!


lauantai 26. tammikuuta 2013

Fiiliskuvia ja paivan juttuja!

Jos saa ihania fiiliskuvia Nycista, niin kylla taa Suomenkin luonto on todella kaunis! Harmi vaan, etta talla mun super lyhyella visiitilla oli niin kauhean kylma... Eilen -27c ja tanaankin aamulla oli viela -23c! Jos pakkasta olisi ollut vahemman, olisin varmasti hiihtanyt koko paivan! 2paivan saldoksi tuli reilut 40km, ei hassummin!

Tassa vahan kuvia mun matkalta... suurin osa hiihtoladulta! (Siella oli muuten niin kylma, etta mun kannykka sammui reilun tunnin hiihdon jalkeen!)



Aika hiljaista oli laduilla...
Varusteet kunnossa, sukset huollettiin
Zero Pointissa!


Taa alamaki piti menna jarruttaen alas... muuten olisi paa jaatynyt!


Ma kiersin Isoaporoa! Harmi ettei yhtaan poroa nakynyt!


Home sweet home! Ihana matkustaa, mut sit on 
ihana olla takaisin kotona! Tassa mun iltapalaa... 

If you can get nice pics from Nyc, nothing beats the nature of Finland! Just look at these pics and you know what I mean! Unfortunately the weather was so cold, yesterday -27c and this morning still -23c, other wise I would have skied all day! But well, I skied more than 40K in 2 days... not bad!

Päivän lenkki!

Päivän hiihdot on nyt pulkassa! Noin 20 kilometriä tuli heitettyä! Kätkänkierros jäi kiertämättä, kun Zero Pointin avuliaat suksienhuoltajat varoittelivat ilmasta... Pitivät mua ylipäätään vähän hulluna, kun lähdin tällä ilmalla hiihtämään! No mutta ihan hyvin se kulki, olosuhteisiin nähden ainakin! Yritin bongailla poroja, mutta yhtään ei osunut matkalle!

Vesipullo jäätyi taas ja varpaat ovat aika kalikat, mutta kyllä ne tässä sulaa...

Nyt tulin lämmittävälle cappucinolle !



Hiihtäjän Aamupalaa!

Pakkanen on pikkuisen lauhtunut... Mittari näyttää "vain" -23... Mutta koska mulla on koko päivä aikaa ennen kuin lento lähtee, niin ajattelin lähteä heittämään pikku lenkin! Tunturin suojassa ei ole ihan niin kylmä... Tai ainakin mä toivon niin! Kätkätunturin kierros olis tarkoitus mennä. Päälle vaan tarpeeksi vaatetta(3 kerrastoa) ja naama suojaan niin eiköhän sitä pärjää...

Aamu alkoi kunnon aamupalalla! Tällä pitäis jaksaa pitempikin lenkki :)
Aina kun lähtee pidemmälle lenkille, on kuitenkin hyvä ottaa jotain pientä evästä mukaan! Harvoin niitä tulee syötyä, mutta eihän sitä koskaan tiedä jos energiavarastot loppuvat! Mulla tänään mukana kuivattuja hedelmiä...







perjantai 25. tammikuuta 2013

Hullu Hiihtaja ja videopostaus!

Ma oon nyt lapissa hakemassa meidan talvi/hiihtokamoja, ja totta kai mun oli ihan pakko paasta heti ladulle! Edes -25 asteen pakkanen ei mua estanyt... 

Tein ensimmaista kertaa video-postauksen! Apua! En uskaltanu itse katsoa lapi mita tuli... mun mielesta on ihan kamalaa kuulla oma aani nauhalta! :S 


Luistelusuksista viela sen verran, etta lyhyemmilla suksilla on helpompaa treenata tekniikka kuntoon kuin liian pitkilla! Ja sauvojen pituus kannattaa kanssa katsoa ammattilaisen kanssa, etta tulee oikean pituiset! Ma oon 165cm pitka ja mun sauvat ovat 150cm. Toivottavasti tasta oli jotain apua...

No joo... olihan siella ihan jarjettoman kylma, vaikka alussa se ei niin tuntunutkaan. Juomatauolla vasta huomasin kuinka kylma oikein olikaan, kun vesi oli jaatynyt pullossa... Lenkin jalkeen jatin sukset huoltoon Zero Pointiin ja pakkasmittari naytti -27!!! Apua! Toivottavasti huomenna on lauhempaa! 10 minuuttia meni sulatellessa varpaita kuuman suihkun alla... nyt on kauhea nalka, taidan lahtea metsastaan jotain kivaa ruokapaikkaa, mista sais kunnon poronkaristykset! 

Reilut 20kilsaa heitin vajaassa parissa tunnissa. Huomenna jos ehtis hiihtaan aamulla ja viela toisen lenkin iltapaivalla ennen kuin lennan takaisin Helsinkiin! :)


On the go again...

Terkkuja Helsinki-Vantaalta! Taas mennään, mutta ihan vain pikaisesti... Mutta mikä on tänään määränpää? ;)





Aurinkoinen Torstai!

Eilen aamulla aurinko paistoi niin ihanasti, etta kuntosalin sijaan paatin lahtea retkiluistelemaan Torpan rantaan!



Luistelu sujui oikein hyvin, ja vauhtikin oli yllattavan reipas, kunnes.... jaa "petti" vasemman jalan alta ja lensin suoraan mahalleni! Hetken siina jaalla maatessa mietin, etta kuinkakohan pahasti oikea polvi oikein meni, ja vasenta reittakin jomotti aika pahasti... Hetken makoilun jalkeen ja alku tarahdyksen jalkeen pystyin kuitenkin jatkamaan luistelua, mutta nautinto oli kylla kaukana... energiat meni jaan tarkkailuun! Jaalla oli pehmeita kohtia monessakin kohtaa, enka ollut ainut joka siella lenteli! Toisen kaatumisen jalkeen luovutin... Luistelua tuli kuitenkin 50' ja 8Km. Varokaa siis pehmeaa jaata!!



Iltapaivalla polveen tuli kunnon mustelma, ja vasenta reitta jomotti, mutta saikahdyksella onneksi selvittiin! Illalla jalka nousi jo ihan normaalisti "juoksutreffeilla" Tanjan kanssa!

Kivaa ja turvallista viikonloppua!  :)

torstai 24. tammikuuta 2013

Mita on Health Coaching?

Reilu vuosi sitten valmistuin New Yorkin Institute for Integrative Nutrition- koulusta, joka oli mielestani ihan huippulisa PT:n tutkintooni! Koulussa kavimme lapi yli 100 erilaista ruokavaliota, ja useimpaa niista testasin henkilokohtaisesti muutamasta viikosta kuukauteen, jotta tiedan mahdollisimman paljon, mista puhun! Nain sain viela konkreettisempaa tietoa miten kehoni reagoi erilaisiin ruokavaliohin, ja mihin vuodenaikaan! 

Esimerkiksi ensimmaisen mehudetoxin tein viime vuoden tammikuussa, heti lomien jalkeen, ja olo oli ihan kamala koko mehukuurin ajan! Paata sarki, palelin, oli nalka, olin karttyinen kun en jaksanut tehda mitaan...jne! Annoin mehudetoxille kuitenkin toisen mahdollisuuden kevaammalla, taisi olla toukokuu, ja olo oli ihan erilainen! Olin taynna energiaa, ja jaksoin urheillakin vahaisesta energiamaarasta huolimatta! Mulle siis talven kylmilla ilmoilla detox ei todellakaan kannata, vaan tarvitsen lampimia ruokia!


ei enaa mehudetoxia talvella!

Mutta mita sitten on Health Coaching? Ja millaisia palveluja tarjoan? 

Kuten olen jo aikaisemminkin painottanut, olemme kaikki yksiloita! Yhden ruoka voi olla toisen myrkky! Jotkut tarvitsevat enemman proteiinia, kun toiset taas voivat huonosti vahahiilihydraattisella ruokavaliolla!

Health Coachina autan asiakasta loytamaan oman henkilokohtaisen ruokavalion, joka sopii juuri hanelle ja hanen elamantyyliinsa. Kaymme asiakkaan kanssa lapi hanen aikaisemman terveys/ruokavaliohistoriansa, ja sen pohjalta kartoitamme asiakkaan tavoitteet. 

Ruokavalio on vain yksi hyvinvointimme osa-alueista. Hyvinvointiin vaikuttavat yhta lailla ihmissuhteet ja liikunta, siksi haluankin kiinnittaa huomion kokonaisvaltaiseen hyvaan oloon, ottaen kaikki osa-alueet huomioon! Nain saamme aikaan pysyvia tuloksia.

Myos liikunta on suuressa osassa hyvinvointia ja jaksamista, ja sen takia tavoitteenani on yhdistaa asiakkaalle terveellinen ruokavalio urheiluun/liikkumiseen. Urheilun/liikkumisen ei tarvitse olla verenmaku suussa maratonille juoksemista, vaan raataloin jokaiselle asiakkaalle ohjelman juuri hanen tavoitteidensa mukaisesti! Voit varata ajan ilmaiseen konsultaatioon meilaamalla (et sitoudu mihinkaan!)

Tassa vahan mun mietteita ruokavaliosta...

Me kaikki syömme, joka päivä, koko ajan, mutta jostain syystä kukaan ei tiedä kuinka syödä "oikein", ja jatkuvasti teemme samoja virheitä, vaikka tiedämmekin sanonnan "olet sitä mitä syöt"! Tutkimuksista ja kaikista dieettikirjoista huolimatta, ihmiset ovat hämillään siitä miten tulisi syödä oikein! Siksi haluankin painottaa, että se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle. Olemme yksilöitä eikä ole vain yhtä tapaa syödä oikein! Jos haluat muuttaa ruokavaliotasi terveellisemmäksi, on hyvä ottaa pieniä askelia kerrallaan sen sijaan, että muutat kaiken kertaheitolla! Mitä enemmän teemme kieltoja ja tiukkoja sääntöjä, sitä enemmän himoitsemme niitä ruokia, jotka ovat kiellettyjen listalla! Joka viikko lisää jotain uutta ja terveellistä ruokavalioosi, joka ei ole vain hetkellinen dieetti vaan että siitä tulee elämäntapa, jota voit noudattaa vaikka loppuelämän!

Vuoden alussa toimin Health Coachina Fashionmeetsbusiness blogin Tanjalle, joka kirjoittaa taman ja ensi kuun ajan Stockmannin Kellon alla-blogissa. Kavimme yhdessa Stockmannin Herkussa kiertelemassa, ja etsimassa koko perheelle maistuvia terveellisia (ja erilaisia) vaihtoehtoja. Harmi, etta Tanjan blenderi oli viela korjauksessa, muuten olisimme kayttaneet sita paljon apuna! TASTA voit klikata Stockmannin Style Guiden sivuille, ja siita Kellon Alla- blogiin lukemaan meidan Herkun kierroksesta!