tiistai 28. toukokuuta 2013

Spelttia, kauraa, karpaloa & makivetoja


Eilen mua odotti ihana yllatys PT-tapaamisen jalkeen. Treenattavani oli tehnyt mulle omaan juureen speltti/kaura/karpaloleipaa, joka ei siis sisalla vehnajauhoja, hiivaa tai sailontaaineita. Mmmmm aivan ihanaa. Eilen illalla leipa maistui tahinin kanssa iltapalana, ja tana aamuna aamupalana chia/banaanipuddingin kanssa. Kiitos :)




Tahinia olen aikaisemmin kayttanyt lomamatkoilla, mutta muuten tama on itsellenikin suhteellisen uusi tuttavuus. Sopii hyvin kurkun kanssa leivan paalle. Tama paahdetuista sesaminsiemenista valmistettu tumma herkku on maukasta ja terveellista, silla siina on kalsiumia, muita kivennaisaineita ja terveellisia rasvahappoja. Se sopii hyvin levitteeksi leivalle tai antamaan ytya kastikkeisiin ja hummukseen. Se sisaltaa ainoastaan kuorellisia luomu seesaminsiemenia ja himalajan suolaa.


Nailla evailla jaksaa vetaa rankemmatkin makivedot


Paivan oma treeni tanaan on makivedot. Kiva tehda pitkasta aikaa vahan kovempi treeni. Alkulammittelyna juoksen kevyesti noin 10-15min. Makivedot teen 6-8 x 1min. Aika saattaa olla pidempikin riippuen maen kaltevuudesta. Palautuksena juoksen kevyesti maen alas, jotta syke tasaantuu. Loppuun viela 10-15min palauttavaa kevytta juoksua. Makivetoja on hyva tehda max. 1 kerta/viikko.

Omat treenit on kiva tehda heti aamusta, illalla ei ehka enaa jaksaisi... 

Miten sina treenaat tanaan? Sporttista paivaa:)  





3 kommenttia:

  1. Moi! Olen koittanut karsia vehnän ruokavaliosta kokonaan, koska tuntuu, että siitä tulee vain ilmaa vatsaan. Joskus kuitenkin tekisi mieli leipää. Onko speltti oikeasti niin "hyvää" kuin mitä siitä kirjoitetaan, eli onko ihan käyttökelpoinen vilja? :)

    VastaaPoista
  2. Moi Maikku!

    Itsekaan en kovin paljoa viljatuotteita kayta, silloin talloin pala leipaa. Speltin sanotaan olevan vatsaystavallisempi kuin muut viljat. Tutkijat ovatkin esittaneet, etta speltin erilainen hiilihydraattikoostumus saattaa olla selitys sille miksi monet muista viljoista vatsaoireita saavat henkilot pystyvat syomaan spelttia ilman turvotus- ja kipu-oireita. Taysjyvaspeltti sisaltaa runsaasti kuitua, mutta myos sinkkia, fosforia ja tiamiinia (B1-vitamiinia).

    Kannattaa itse testata sopiiko se juuri sinulle. Tama leipa oli ainakin todella hyvaa :)

    Heidi

    VastaaPoista
  3. Ois ihana saada tämmösen leivän ohje!! :)

    VastaaPoista