sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Lentoa Juoksuun!

Kasissani on viime paivina ollut huippuasiantuntijoiden, Kirsi Valastin ja Timo Vuorimaan kirja Lentoa Juoksuun! He molemmat ovat intohimoisia juoksijoita ja juoksuvalmentajia, jotka jakavat kirjassaan niin omaa kokemustaan kuin tiedettakin. Kirjassa kaydaan hyvin lapi juoksijalle tarkeat osa-alueet, unohtamatta omaa hyvinvointia! Kirja on jaettu hyvin osiin, joihin on helppo palata uudelleen ja uudelleen. Jos kaipaat motivaatiota omaan treenaukseen, niin tassa sita on pari sataa sivua! :)

Kirja alkaa juoksunhistoriasta, josta jo aikaisemmassa postauksessa kirjoittelinkin. Todella mielenkiintoista lukea suomalaisista juoksun sankareista, ja heidan harjoitusmuodoistaan, joita kaytetaan viela nykypaivanakin (ainakin osaa, ei ehka Paavo Nurmen harjoitusta, jossa juostaan tavarajunan perassa... VR ei ehka hyvaksyisi?)



Kirjassa kaydaan lapi erilaiset harjoitusmuodot ja harjoittelun rytmitys.  Ja vaikka paapaino onkin kilpajuoksussa, otetaan myos kuntoilijat hyvin huomioon, antamalla hyvia esimerkkeja! Esimerkiksi intervallitreenien  (mun suosikki treenimuoto!) eri muodot; lyhyet, pitkat ja maaraintervallit on selitetty hyvin, ja esimerkit ovat selkeat ja hyvin toteutettavissa! 

" Hyva harjoittelu on sopiva sekoitus pitkaaikaista kestavyytta kehittavia kestotreenia ja vauhdikasta juoksua ja nopeuskestavyytta kehittavaa intervallitreenia."

Harjoittelun rytmitys-osiossa on taas hyvia vinkkeja, miten esimerkiksi suunnitella oman harjoituspaivan rytmi, ja miten yhdistaa treenit arkeen ja perhe/tyoelamaan. Monella arki on kuitenkin se, joka maarittelee harrastusten ajankohdan ja siihen kaytettavissa olevan ajan. Hyvana kuormituksen ja suoristuskyvyn seuraamisen apukeinona on pitaa harjoituspaivakirjaa! Kivana lisana onkin otteita eri ihmisten harjoitusviikoista, esimerkiksi Laura Voutilaisen ja Amin Asikaisen. Kirjasta saa siis paljon irti, olitpa sitten vasta alkaja tai kokenut juoksija! 

"Onnistunut harjoitus syntyy, kun keho on riittavan palautunut edellisesta treenista tai kovemmasta harjoituksesta, ja kun energia- ja nestetasapaino ovat kunnossa."



Juoksuohjelmia on aina keskimatkoista maratooniin. Jokainen saa siis aivan varmasti vinkkeja omien tarpeidensa mukaan. Itse sain tosi hyvia vinkkeja harjoitteluun loppu vuoden Nyc maratonia varten. Talla kertaa aion suunnitella ja rytmittaa harjoituskauden treenit paremmin, jotta valtyn ikavilta loukkaantumisilta. Oma hyvinvointi otetaan myos hyvin huomioon; levon tarve, ruokavalio ja venyttely. On erittain tarkeaa, etta juoksija venyttelee saannollisesti, silla venyttely vaikuttaa lihas-jannesysteemin pidentymiseen tai palautumiseen normaaliin pituuteensa. Myos juoksijan voimaharjoittelua ja etenkin keskivartalon lihaskunto treenit kaydaan hyvin lapi kuvien kanssa. Vahvalla keskivartalolla on tarkea merkitys vammojen ennaltaehkaisyssa! 




Viimeinen osio on mielenkiintoinen, varsinkin naisille! Siina kaydaan lapi naisten ja miesten valisia eroja kestavyysjuoksijoina! Mielenkiintoista, esimerkiksi kehon rasvasta!

" Rasvojen suojavaikutus toteutuu erityisesti niilla naisurheilijoilla, joilla hapen saanti ja kuljetus tyotatekeville lihaksille on kehittynyt hyvalle tasolle. Kaytannossa tama tarkoittaa sita, etta kestavyysjuoksijanaiset pystyvat palautumaan pitkista harjoituksista hyvin ilman haitallisten lihasvaurioiden syntymista." 

Kannattaa lukea myos Kirsi Valastin Naisen Juoksukirja! Itse palaan kirjaan aina uudelleen ja uudelleen!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti